Jerozolima do zjedzenia Bartka Kieżuna

Jerozolima do zjedzenia. Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi.

Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze.

Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek – smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest
od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii.

W książce znajdziecie przygotowaną przez autora playlistę – hebrajskie i arabskie hity z różnych epok – świetnie nadającą się do słuchania przy gotowaniu.

Bartek Kieżun – specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf.
Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne i pisze. Publikuje w „Kukbuku”, „Twoim Stylu”
i „Newsweeku” i “Wysokich Obcasach”. Jest felietonistą Magazynu “Ferment”. Absolwent Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academia Barilla w Parmie. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana, czterokrotny laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards. Wykłada w Centrum Interpretacji Zabytków i Collegium Civitas.

Jerozolima do zjedzenia, Bartek Kieżun (Wydawnictwo Buchmann) – już w sprzedaży!