Król ziemniak w roli głównej. Inspiracje

Po sukcesie książki „Jajko” pozytywnie zakręcony duet Kasi i Zosi Pilitowskich, mamy i córki z krakowskiej kawiarni „Ranny Ptaszek”, zabiera nas w ziemniaczaną podróż! I to dosłownie, bo w książce znajdziemy potrawy, gdzie ziemniak jest w roli głównej ze wszystkich stron świata.

„Ziemniak” podzielony jest na pięć rozdziałów. Są tutaj przepisy podstawowe, pomysły na dania zagniecione, smażone, ulepione, z każdego zakątka świata. A na koniec ziemniaczki na słodko. Oprócz rodzimych pyszności (takich jak pyzy, cepeliny czy kluski śląskie) w „Ziemniaku” znajdziemy także przepisy na bombajskie ziemniaczki Vada Paw, afrykańską zupę z masłem orzechowym czy znane wszystkim miłośnikom nart austriackie rosti. W skrócie – ogrom inspiracji do przyrządzenia prawdziwej skrobiowej uczty!

Kasia, czyli mama: „Ziemniaki możesz zostawić, ale mięso musisz zjeść”, usłyszałam kiedyś podczas niedzielnego obiadu. Jak to – pomyślałam –
zostawić to, co najlepsze? I ogarnęła mnie panika.


Zosia, czyli córka: Pani w szkolnej stołówce wprawnym ruchem zsunęła do kosza pieczołowicie przeze mnie ułożone na kotlecie ziemniaki i rozkazała: „Wróć i zjedz kotleta”. Umrę z głodu, bo nawet nie mam już ziemniaków – pomyślałam.

Czyżby to właśnie wtedy „Ziemniak” wykiełkował w sercach i głowach Kasi i Zosi Pilitowskich? Choć musiało upłynąć wiele lat, to bulwa cierpliwie na swoją własną książkę.

Ziemniak, Zofia Pilitowska, Katarzyna Pilitowska – już w sprzedaży!