Wegetariańska Sycylia. Najlepsze przepisy

Wegetariańska Sycylia. Książka dla wszystkich, którzy kochają autentyczną włoską kuchnię. Oto najlepsze sycylijskie przepisy!

Wegetariańskie dania z pasją, pełne smaków i aromatów prosto z Sycylii. Francesca Maugeri Holmström zdradza najwyborniejsze przepisy i przywołuje kulinarne wspomnienia z czasów dzieciństwa. Dzieli się z czytelnikami historią miłosną, która łączy kuchnię i mieszkańców tej najpiękniejszej włoskiej wyspy. Nieskończenie zachwycająca i przyjazna, pełna jest ludzi żyjących nieśpiesznie – koneserów prostego życia, z dumą wychwalających powolny codzienny rytm.

Kilka tradycyjnych sycylijskich składników – takich jak mąka, cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, fenkuły, cukinie, szparagi czy orzechy – tworzy lokalną kuchnię. Bezpretensjonalną, smaczną, zdominowaną przez warzywa, przede wszystkim jednak naznaczoną rozkoszną nutą hedonizmu.

Gnocchi z pistacjami, nadziewane karczochy, linguine z pesto orzechowo-cytrynowym, bruschetta z dzikimi szparagami, tarta czekoladowa z chili? Buon appetito!

“Burzliwa historia sprawiła, że Sycylia to fascynujący kulinarnie wszechświat. Włoski i niewłoski jedocześnie. Główne role grają tu słodko-kwaśne cytryny, pękate bakłażany, kolczaste karczochy i pełna smaku oliwa. Zmierzcie się z nimi w kuchni, korzystając ze wskazówek Franceski – a gwarantuję, że będziecie szczęśliwi.”

Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i autor książek, ekspert w zakresie kuchni śródziemnomorskiej

“Ciao! Kiedy otwieram tę książkę, wracają moje własne wspomnienia z sycylijskiego Cefalu i smak niezapomnianej parmigiany. Tym samym otrzymuję aromatyczną odpowiedź na pytanie, czy sycylijska kuchnia może być wegetariańska. Autorka skutecznie inspiruje do częstszego sięgania po warzywa.”

Zofia Cudny, autorka bloga makecookingeasier.pl

Wegetariańska Sycylia

Francesca Maugeri Holmström
pochodzi z oryginalnej sycylijskiej rodziny lodziarzy z okolic Katanii. Jest również wyszkoloną lodziarką. W wieku 48 lat przeprowadziła się z synem do Szwecji i razem otworzyli lodziarnię Dolce Sicilia w Malmö, gdzie produkowane są ekologiczne lody według starej sycylijskiej tradycji. Francesca prowadzi również lekcje gotowania wegetariańskiego i jest znana z tworzenia różnorodnych dań wegetariańskich i wegańskich z wielką pasją. „Dla mnie gotowanie to magia. Rodzaj magii, która łączy w sobie serce, piękno, smak i przyjemność. Uwielbiam tworzyć wegetariańskie wersje tradycyjnych przepisów mojej włoskiej rodziny, używając najprostszych składników.”

Wegetariańskie Sycylia, Francesca Maugeri Holmstrom, Loluise Malmros Manfrinato (Wydawnictwo Buchmann) – już w sprzedaży!